Vuokranmaksu

Vuokranmaksu on suoritettava vuokranantajan pankkitilille, vuokralaiselle toimitetuilla maksutiedoilla. Jos et ole saanut maksutietoja tai olet kadottanut saamasi tiedot, ota yhteyttä Asuntopalveluun tai vuokravalvontaan.

Vuokranmaksun eräpäivä on kaikissa vuokrasopimuksissa aina kuluvan kuukauden 5. päivä (tai sitä seuraava arkipäivä), eikä siihen voi tehdä muutoksia. Vuokranmaksussa on käytettävä sopimuskohtaista vakioviitenumeroa.

Jos vuokrasi ei ole maksettu eräpäivään mennessä, saat maksuhuomautuksen ja lähetämme puolivuosittain korkolaskun myöhästyneistä vuokrista.

Jos vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä, on vuokranmaksussa ja muissa vuokrasopimukseen liittyvissä maksuissa ja velvoitteissa yhteisvastuu. Yhteisvastuu jatkuu siinäkin tapauksessa, jos toinen muuttaa pois yhteisestä asunnosta tekemättä irtisanomista.

Asukas saa ilmoituksen kahta kuukautta aiemmin, jos vuokraa korotetaan.

 

E-lasku

Voit tehdä vuokranmaksusta myös E-laskusopimuksen, jolloin vuokralaskut tulevat jatkossa suoraan verkkopankkiisi sähköisessä muodossa. E-laskussa on maksutiedot valmiina, eikä näppäilyvirheitä näin ollen pääse syntymään. Laskun saat helposti maksettua muutamalla painalluksella

E-laskusopimuksen pystyt tekemään oman verkkopankin kautta. Tehdystä E-laskusopimuksesta tulee pankista tieto meille. Jos E-laskusopimuksen tekeminen vaatii asiakasnumeroa tai erillistä tunnistetta, voit käyttää paperilaskussasi näkyvää vuokranmaksun vakioviitenumeroa.

E-laskuaineistot muodostetaan aina jo edellisen kuun puolella, joten jos olet tehnyt E-laskusopimuksen lähellä kuunvaihdetta, ei se välttämättä ole ehtinyt mukaan seuraavaan E-laskutukseen.

E-laskusopimuksen lopettamisesta tulee ilmoittaa vuokravalvontaan, se tieto ei tule meille pankista suoraan.

 

Muut maksut ja laskut

Vuokralaskullasi saattaa näkyä muutakin, kuin pelkkä vuokra. Yleisin on vesimaksuennakko tai kiinteä vesimaksu. Lisäksi vuokralaskulla voi olla esim. sähkömaksu, saunavuoromaksu tai autopaikkamaksu, kohteesta ja asukkaan varauksista riippuen. Laskussa näkyy aina erittely.

Vuokran lisäksi saatat saada muitakin laskuja meiltä, esim. vesilaskut, korkolaskut, maksuhuomautukset, ovenavaukset, sarjoitukset. Nämä laskut tulevat aina asiakkaalle erikseen, vaikka vuokrasta olisikin tehty E-laskusopimus.

 

Asumistuki

Mahdollisen asumistuen on tultava suoraan vuokranantajan tilille. Asukkaan tulee itse huolehtia omavastuuosuuden laskemisesta ja maksamisesta.

 

Suoramaksu

Suoramaksusta voitte ottaa yhteyttä pankkiinne ja sopia asian sitä kautta. Suoramaksussa eräpäivää ei voi muuttaa, vaan vuokrat veloitetaan tililtä joka kuukauden 5. päivä. Tilillä täytyy olla katetta koko vuokraan, että veloitus voi tapahtua.

Jos käytössäsi on suoramaksu ja saat asumistukea, ilmoita asumistukesi määrä vuokravalvontaan.

 

Vuokrarästit

Vuokranmaksuvaikeuksien ilmetessä ota välittömästi yhteyttä vuokravalvontaan neuvotellaksesi asiasta sekä mahdollisesta maksusuunnitelman tekemisestä.

Jos maksuhuomautuksista huolimatta et ole neuvotellut vuokranmaksusta tai maksanut vuokraasi, lähetämme saatavasi perintään ja ulosottoon. Ulosottopäätöksen jälkeen häädön lisäksi tulee merkintä luottotietorekisteriin maksuhäiriöstä, joka on esteenä mm. myöhemmälle lainansaannille, osamaksusopimuksille sekä vaikeuttaa tulevan vuokra-asunnon saantia.

 

Asumisneuvojat

Asukkaat voivat ottaa yhteyttä asumisneuvojiin kaikissa asumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa, kuten häiriötilanteissa sekä vuokrarästitilanteissa. Ongelmatilanteissa ajoissa liikkeelle lähteminen säästää lisäharmeilta sekä -kustannuksilta.

 

Yhteystiedot löydät täältä.