Siirry-hakemukselle
Asunto-
hakemus

Siirry-hakemukselle
Vika-ilmoitus
Tiputtaako hana? Vuotaako WC-pönttö? Eikö ovi mene kunnolla kiinni?

Asumisen aikaan asuntoon tulee normaalia kulumista ja joskus jotain menee rikki. Ilmoita vioista tai puutteista Asuntopalveluun, niin hoidamme asian. Kiireellisissä tapauksissa (esim. vesivahinko) soita kiinteistöhuolto paikalle.

Normaalit vikailmoitukset voit tehdä sähköisesti ja ne menevät automaattisesti oikean henkilön käsiteltäväksi. Samasta paikasta voit jättää isännöitsijälle viestin.

TÄYTÄ VIKAILMOITUSLOMAKE

 

Tarkasta ennen vikailmoituksen tekemistä kuuluuko asia asukkaalle vai kiinteistöhuollolle.

 

Nämä tehtävät kuuluvat asukkaalle:

  • kattovalaisimien, loisteputkien, sulakkeiden sekä uunin ja jääkaapin lamppujen vaihto asumisaikana (monessa talossa pikasulakkeet ovat huoneistossa ulko-oven yläpuolella peltilaatikossa)
  • astianpesukoneen sekä pyykinpesukoneen asennus s tulee aina teettää ammattilaisella ja astianpe-sukoneen alle on hankittava vuotokaukalo
  • liesituulettimen suodattimen puhdistus ja pesu
  • lattiakaivojen puhdistus
  • ilmanvaihtoventtiilien puhdistus säätöjä muuttamatta
  • ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnon tarkkailu
  • ovien ja ikkunalukkojen sekä saranoiden voitelu
  • kylmäkaappien puhdistus ja ritilöiden imurointi
  • palovaroittimen asentaminen huoneistoon, palovaroittimen tarkistus kerran kuukaudessa ja patterin vaihto tarvittaessa (ei niissä kohteissa, joissa on automaattinen palovaroitinjärjestelmä)

 

Huollon vinkit asumispulmiin

Lamppujen vaihto
Huoneiston lamppujen hankinta ja vaihtaminen ovat asukkaan vastuulla. Ota yhteyttä huoltoon, jos
tarvitset apua lampun vaihdossa.

Ikkunat
Mikäli ikkunan lähellä on vedon tuntua, tarkista aina ensimmäiseksi, että kaikki ikkunan lukitussalvat ovat todella kiinni. Ikkuna-avaimia saat tarvittaessa huollosta. Ikkunan yläpuolella olevia tuloilmaventtiilejä ei saa sulkea kokonaan. Ilmanvaihto on varmistettava huoneistossa jatkuvasti. Kovalla pakkasella voi hetkellisesti sulkea toisen salvan.

Sulakkeen vaihtaminen
Asukas on itse vastuussa sulakkeiden vaihtamisesta. Sulakkeen palamisen merkkinä on se, kun jollekin alueelle ei tule enää virtaa – esimerkiksi monta lamppua lakkaa palamasta yhtä aikaa. Sulakkeita voi ostaa tavallisista kaupoista.

Tarkista sulakkeen ampeerimäärä (ota vaikka vanha sulake mukaan). Muista aina kytkeä virta pois sähköpäätaulusta ennen sulakkeen vaihtoa! Ongelmatilanteissa ota yhteys huoltoyhtiöön.

Osassa kohteista on ns. automaattisulakkeet. Tällöin sulaketaulusta ei löydykään sulakkeita, vaan ainoastaan katkaisimia. Sähkön saat jälleen toimimaan, kun napsautat katkaisimeen jälleen I-asentoon.

Palovaroitin ja palonilmaisin
Palovaroittimen hankinta ja huolto kuuluu asukkaalle. Pariston vaihtaminen kuuluu asukkaan tehtäviin. Parhaiten varmistat palovaroittimen kunnossa olon ottamalla tavaksesi vaihtaa varoittimen pariston joka vuosi aina tiettynä päivänä vuodessa. Palovaroitin toimii paristoilla ja tavallinen paristo kestää noin vuoden. Pariston vaihdon lisäksi palovaroittimen kunto on tarkistettava kerran kuukaudessa ja aina, kun on ollut pidempään poissa asunnosta. Kunto on helppo tarkistaa painamalla laitteen testinappia. Voit painaa testinappia vaikka harjan varrella, ettei tarvitse kiivetä. Kun varoitin päästää kovan hälytysäänen, se on kunnossa.

Joissakin kohteissa palovaroittimet kuuluvat huoneistojen varustukseen ja järjestelmä on sähköisesti kytketty aluehälytyskeskukseen. Järjestelmän huolto kuuluu valtuutetulle huoltoliikkeelle. Ilmaisimen voi tarvittaessa varovasti imuroida mutta ylenmääräinen kosteuskin aiheuttaa hälytyksen, joten ilmaisinta ei saa pestä. Samoin ilmaisimen irrottaminen aiheuttaa palohälytyksen ja korvausvelvollisuuden asukkaalle.

Kalustesulku
Jos wc-istuimen säiliö tai muut osat alkavat vuotaa, sulje ensiapuna wcistuimen takana oleva kalustesulku. Veden tulo lakkaa ja isommat vahingot estyvät. Mikäli wc-pönttösi vuotaa, ota aina yhteyttä huoltoon!

Ilmanvaihto
Puhdista ilmanvaihtoventtiili säännöllisesti, jotta ilmanvaihto asunnossa toimii moitteettomasti. Venttiiliä ei voi säätää itse, vaan tuuletusta säätelee automatiikka.

Muistathan puhdistaa liesituulettimen suodattimet säännöllisesti! Suodattimen voi puhdistaa pesemällä sen lämpimällä astianpesuainevedellä.

Tuloilmaventtiilin muotoja on monenlaisia. Ohessa kuva ikkunan päälle asennettavasta kapeasta mallista, jossa tuloilmaa voit säätää itse venttiilien päissä olevista nupeista. Venttiili on täysin auki, kun molemmat säätönupit osoittavat venttiilin reunoja kohden ja suljettu, kun nupit osoittavat keskustaa kohti. Puoliavoimeksi venttiili saadaan, kun jompikumpi nupeista osoittaa venttiilin reunaa kohden ja toinen keskustaa. Pyöreää suodatinta voit säätää joko pyörittämällä päälliskappaletta tai vetämällä venttiilistä roikkuvasta säätönarusta mallista riippuen. Suodattimen puhdistamista suositellaan vähintään kahdesti vuodessa. Venttiili ja suodatinyksikkö irrotetaan avaamalla ruuvit, joilla ne on kiinnitetty karmiin. Suodatinkotelon sisällä on solumuovisuodatin, joka voidaan puhdistaa pesemällä saippualiuoksessa. Ilmakanava imuroidaan ja osat asennetaan takaisin paikoilleen.